29.01.2020 | La COVID-19 a l'ordre del dia

 

 

El 29 de gener de 2020 va tenir lloc la primera reunió sobre Covid-19 a la Sala de Juntes de l’Hospital Germans Trias. Josep M. Mòdol, director mèdic de l'Hospital Germans Trias, reflexiona sobre com ha evolucionat el coneixement del virus des d'aquell moment i destaca l’esforç fet des de l’Hospital per fer front a la primera onada.

 

Les primeres notícies sobre allò que estava succeint a la Xina van començar a arribar a l’Hospital a mitjans de gener. Paral·lelament, el Departament de Salut comunicava els primers protocols de tractament. En aquell moment, l’Hospital ja comptava amb un grup de professionals consolidat per tractar i protocolitzar aquest tipus de malalties i, des d’un inici, es va treballar aprofitant l’experiència prèvia adquirida amb altres malalties transmissibles, com ara la grip pandèmica de l’any 2009 o l’èbola.

 

Tot i això, Josep M. Mòdol recalca que en aquell moment no eren conscients del que vindria després: malgrat prèviament hi havia hagut amenaces d’altres malalties víriques, aleshores el problema estava circumscrit a l’Àsia i no es veia com una possible amenaça.

 

Més endavant, el 28 de febrer, va tenir lloc a la Sala d’Actes de l’Hospital una sessió extraordinària sobre la Covid-19 conduïda  pel propi Josep Maria Mòdol. Allà s’hi van exposar totes les dades actualitzades que el Departament de Salut de la Generalitat feia arribar als centres sanitaris de Catalunya i es va presentar el protocol d'activació enfront el SARS-Cov-2.

 

Més de 300 professionals de tots els serveis i unitats van omplir la sala per atendre la sessió, encara sense distància de seguretat ni mascaretes. Una situació que, tal com subratlla Josep Maria Mòdol, “ara seria inconcebible”.

 

Durant la primera onada l’Hospital Germans Trias va atendre un total de 1.514 pacients, 269 dels quals eren crítics. Josep Maria Mòdol parla d’aquests primers mesos com “un tsunami que ens podia passar per sobre”, un repte molt dur al qual es va fer front amb la gran implicació de tots els professionals.

 

Inicialment es desconeixia quins eren els tractaments més adequats, els EPIS més adients o els circuits organitzatius més efectius. Ara, els circuits i la planificació de l’Hospital Germans Trias neixen d’un profund coneixement, de l’experiència i l’expertesa clínica acumulada durant tot aquest any.