Unitat del dolor agut i crònic

Presentació | Com funciona la unitat? |Cartera de serveis | Equip | Recerca i docència | Contacte


La Unitat del Dolor de l'Hospital Germans Trias és una unitat d'alta especialització mèdica, formada per un equip de professionals d'Anestesiologia, Psicologia i Infermeria, que s'ocupa de la investigació, diagnòstic i tractament de pacients amb dolor crònic o agut. 
 

El dolor agut és un símptoma o una manifestació directa d’un dany tissular. En canvi, el dolor crònic es considera una malaltia per sí mateixa. Té una durada superior als tres mesos, sovint és de difícil control, pot provocar un impacte important en la vida del pacient i afectar negativament la seva qualitat de vida. Es tracta d’un problema de salut pública en tots els països desenvolupats.


L’elevada prevalença del dolor crònic fa necessària una atenció especialitzada en un entorn que garanteixi una assistència de qualitat i segura. Per aquest motiu, s’han creat les Unitats del Dolor, espais específics on s’apliquen tècniques i tractaments per alleujar o eliminar el dolor, independentment de la seva causa.

 

La Unitat del dolor de Germans Trias proporciona un abordatge multidisciplinari i integral del dolor. És pionera dins dels hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) en l’acompanyament psicològic a pacients amb dolor crònic, una línia de treball que es manté des de fa més de 18 anys, i des del 2023, la Unitat treballa conjuntament amb la Direcció de Transformació Digital per desenvolupar una aplicació mòbil que permet el seguiment digital dels pacients atesos a la Unitat. 

 

Torna a l'inici

Com funciona la unitat?

El procés d’atenció a la Unitat del Dolor comença amb una valoració global, que inclou l’entrevista clínica, l’exploració física i la revisió de proves diagnòstiques prèvies. A partir d’aquí, es defineix un pla de tractament individualitzat, que pot incloure diverses intervencions combinades, segons l’evolució i les necessitats del pacient.
 

La Unitat també ofereix suport i seguiment continuat, mitjançant consultes presencials i, en determinats casos, atenció a distància per videoconferència. Des del 2023, s’ha incorporat l’ús d’una aplicació mòbil que facilita el seguiment digital dels pacients, permetent una comunicació més fluida i una millor adaptació del tractament al dia a dia.
 

La Unitat promou activament hàbits de vida saludables, proporcionant orientació en autocures, activitat física adaptada, nutrició antiinflamatòria i altres recomanacions per millorar el benestar general i afavorir l’autonomia del pacient.
 

També es treballa de manera activa en l’àmbit emocional, amb espais terapèutics on s’ofereix suport psicològic, individual o grupal, per ajudar les persones a comprendre el seu dolor, gestionar les emocions, adaptar-se a les noves limitacions, reforçar les relacions socials i desenvolupar estratègies per afrontar les dificultats del dia a dia.

 

Aquesta atenció integral és possible gràcies a la coordinació estreta dels professionals de l’equip i a la participació activa de les persones ateses, que són al centre del nostre model assistencial.

Cartera de Serveis

La Unitat de dolor de Germans Trias està acreditada com a unitat de nivell IV, és a dir, que realitza procediments de complexitat elevada, segons la classificació de la Sociedad Española del Dolor i el Ministeri de Sanitat, des del novembre de 2020. També està acreditada com a alta complexitat pel Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).

L'objectiu de la unitat és alleujar el dolor, millorar la funcionalitat i incrementar la qualitat de vida de les persones que el pateixen. Amb aquest propòsit, es combinen diferents estratègies terapèutiques adaptades a cada pacient, tenint en compte les seves necessitats físiques, emocionals i socials. Entre les tècniques utilitzades, s’inclouen:

  • Tractaments farmacològics, que actuen sobre els mecanismes de generació i transmissió del dolor.
  • Tècniques mínimament invasives, com els bloquejos nerviosos o la radiofreqüència, que permeten modular l’activitat dels nervis que transmeten el dolor o reduir-ne la sensibilitat de manera temporal.
  • Sistemes de neuromodulació, com la utilització de corrents elèctrics (TENS) o la iontoforesi, i, en casos seleccionats, dispositius implantables com catèters o bombes d’infusió.
  • Tractaments tòpics, com l’aplicació de pegats de capsaïcina per al dolor neuropàtic.
  • Perfusions intravenoses de fàrmacs, indicades en situacions concretes de dolor crònic a nivell sistèmic.

Equip



 

Mar Monerris            Montserrat Pérez
Cap de la Unitat.   Supervisora infermera
     
Laura Gómez   Patricia Barroso
Metgessa especialista d'Anestesiologia i Reanimació   Infermera de dolor agut
     
Marisa Janeiro   Mercè Antonio
Metgessa especialista d'Anestesiologia i Reanimació   Infermera de dolor crònic
     
Yolanda Jiménez   Mireia Feria
Metgessa especialista d'Anestesiologia i Reanimació   Infermera de dolor crònic
     
Sara Navarro   Eva Ma Rueda
Metgessa especialista d'Anestesiologia i Reanimació   Tècnica de Cures Auxiliar d'Infermeria
     
Miren Elixabete       Esther Valle
Metgessa especialista d'Anestesiologia i Reanimació i Rehabilitació   Administrativa
     
Joana Moreno    
Psicòloga general sanitària    
     

 

Recerca i docència

 

La Unitat del Dolor desenvolupa una intensa activitat en els àmbits docent i investigador, amb l’objectiu de promoure l’excel·lència assistencial, la innovació terapèutica i la formació continuada dels professionals sanitaris.

És una unitat docent acreditada en diversos programes formatius de referència:

  • Formació de facultatius en el Màster de Formació Permanent en Medicina del Dolor de la Sociedad Española del Dolor (SED).
  • Docència d’infermeria al Màster d’Infermeria d’Anestèsia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de la Universitat de Barcelona (UB) i al Postgrau de Capacitación d’Infermeria d’Anestèsia de l’Institut Català de la Salut (ICS).


A més, és una unitat formadora d’excel·lència en el tractament amb pegats de capsaïcina, una tècnica avançada utilitzada per al maneig del dolor neuropàtic.
 

Els professionals participen activament en grups de treball i comissions científiques tant de la Sociedad Española del Dolor (SED) com de la Societat Catalana del Dolor (SCD), contribuint al desenvolupament de guies clíniques, protocols i línies de recerca innovadores.
 

L’equip també impulsa la formació continuada interna mitjançant sessions clíniques acreditades pel Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries, que afavoreixen l’actualització constant del coneixement i el debat interdisciplinari.
 

Aquest compromís amb la docència i la recerca permet oferir una atenció de màxima qualitat, basada en l’evidència científica i en la millora contínua dels processos assistencials.