Medicina Nuclear

Codi servei: MNUSVGT

Recerca:

Presentació:

La Unitat de Medicina Nuclear de l’Hospital Germans Trias va començar les seves tasques assistencials el març de 1994. La seva activitat inclou fonamentalment proves diagnòstiques d’imatge funcional mitjançant l’ús de radiofàrmacs.

Tant l’activitat assistencial, com la de docència, com la de recerca han anat creixent de forma molt consistent al llarg dels anys, fins a convertir-se en referència de la Medicina Nuclear territorial a la regió sanitària del Barcelonès Nord i el Maresme:

  • Dels tres mil pacients anualment atesos durant els anys noranta, s’ha passat a més de vuit mil en l’actualitat
  • De treballar exclusivament pels pacients del propi centre, ara es dóna servei als centres assistencials del territori (hospitals i atenció primària)

Actualment, l’activitat diagnòstica es desenvolupa en un entorn de col·laboració amb altres professionals del diagnòstic per la imatge i incorpora exploracions anatòmiques. Així, en els darrers anys, s’ha donat un gran impuls als estudis híbrids de Medicina Nuclear i Tomografia Computeritzada (SPECT CT) en diferents camps assistencials: oncologia, cardiologia, endocrinologia, etc. 

Un altre camp de desenvolupament són les tècniques quirúrgiques assistides per Medicina Nuclear, com ara el gangli sentinella en càncer de mama i melanoma, entre d’altres. En aquest camp el servei és únic al territori i treballa en col·laboració amb diferents serveis quirúrgics de la regió.

En paral·lel, la Unitat de Medicina Nuclear ha desenvolupat una intensa activitat de recerca i també està implicada en la docència, tant pregraduada com postgraduada i de formació continuada. A la unitat s’han desenvolupat diverses tesis doctorals, s’han publicat múltiples articles en revistes científiques i els professionals han participat en nombrosos congressos i reunions científiques.

Tipus Servei: 5

Correu: mednuclear.idi.germanstrias@gencat.cat

Docència:

Docència pregraduada

Professionals de la unitat imparteixen l’assignatura de Radiologia Clínica al Grau de Medicina de la UAB al Campus Can Ruti.

 

Docència postgraduada

Medicina Nuclear acull la rotació de residents d’altres serveis.

 

Formació continuada

La unitat participa en diversos cursos de formació continuada dirigits a facultatius i professionals d’Infermeria del centre i de diferents societats científiques.