Farmacologia clínica
- Cartera de serveis
- Equip
- Informació sobre malalties o procediments
- Investigació
- Docència
- Contacte
Codi servei:
Recerca:
Actualment, l'activitat de recerca del Servei de Farmacologia Clínica està centrada en dos àmbits. D'una banda, projectes multicèntrics nacionals i internacionals en relació amb estudis d'utilització i les reaccions adverses a medicaments. D'altra banda, projectes propis sobre la farmacologia humana i el potencial abús de medicaments i drogues, especialment les denominades noves substàncies psicoactives i l'alcohol. Part de la recerca es fa a la Unitat Polivalent d'Investigació Clínica (UPIC) de l'Hospital i l'Institut Germans Trias.
Les principals línies de recerca del servei són:
- Potencial abús de medicaments i drogues
- Biomarcadors en l'abús i l'addició de medicaments i drogues
- Efectivitat y eficiència de l’implementació de biomarcadors farmacogenètics amb genotipat anticipat en el sistema nacional de la salut
- Estudis d’ Utilització de medicaments
- Farmacovigilància i reaccions adverses a medicaments
- Vacunes i altres productes contra la tuberculosi i COVID-19
- Assaigs clínics de fases inicials (Fase I i II) amb voluntaris sans i amb pacients
- Teràpia cel·lular per malalties neurodegeneratives
- Revisions sistemàtiques
- Aspectes ètics de la recerca clínica
El Servei forma part de dues estructures de recerca del Instituto de Salud Carlos IIII i de la Generalitat de Catalunya.
- Plataforma de Suport a la investigació clínica en el node de HUGTIP, que forma part de les “Plataformas ISCIII de apoyo a la I+D+I en Biomedicina y Ciencias de la Salud de la Acción Estratégica en Salud 2017-2020 (SCREN-ISCIII, PT20/00018)”.
- És membre del node del centre de les “Redes de Investigación Cooperativa Orientadas a Resultados en Salud (RICORS-ICCIII) de la Red de Investigación en Atención Primaria de Adicciones (RIAPAd, RD21/0009/0004)”.
- És membre del “Grup d’ investigació de Complicacions mèdiques i Farmacología clínica del trastorn por consum de substàncies”, reconegut com grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catlalunya (AGAUR 2021 SGR 00945).
Presentació:
Tipus Servei: 5
Correu: farmacologia.germanstrias@gencat.cat
Docència:
Docència pregraduada
Tots els facultatius del Servei de Farmacologia Clínica són professors (catedràtic i associats) del Departament de Farmacologia, de Toxicologia i de Terapèutica a la Facultat de Medicina de la UAB al Campus Can Ruti. Són responsables de la docència de les assignatures de Farmacologia General i Farmacologia Clínica del Grau de Medicina.
Docència postgraduada
Els professionals del servei participen en la formació de metges residents en Farmacologia Clínica i dirigeixen tesis doctorals.
Residents 2023
Consulteu la Guia docent.
També participen en cursos, jornades i sessions de diferents especialitats, i en el Màster de Farmacologia de la facultat de Medicina de la UAB.
Formació continuada
El servei organitza cursos sobre metodologia i recerca, així com sobre altres aspectes relacionats amb la Farmacologia Clínica.
També, coordina cada mes:
- Sessions especialitzades de farmacovigilància i d'interconsultes
- Sessions bibliogràfiques
- Sessions de protocols de recerca avaluats pel Comitè Ètic d’Investigació Clínica
- Sessions de projectes de recerca realitzats pel servei
- I sessions sobre altres aspectes rellevants per a l’especialitat
Equip mèdic i de recerca
Magí Farré Albaladejo - Cap de Servei
Eva Montané Esteva - Metgessa especialista
Clara Pérez Mañá - Metgessa especialista
Esther Papaseit Fontanet - Metgessa especialista
Olga Hladun Álvaro - Metgessa especialista
Anna Ma Barriocanal Barriocanal - Metgessa especialista i Coordinadora de la Unitat Polivalent d’Investigació Clínica (IGTP)
Anna López Andrés - Metgessa especialista. Secretària tècnica del Comitè Ètic d'Investigació Clínica (IGTP)
Melani Núñez Montero - Metgessa resident
Georgina de la Rosa Loppacher - Metgessa resident
Dolly Andrea Caicedo - Metgessa resident
Lourdes Poyatos Blanco - Graduada Ciències Biomèdiques. Becaria predoctoral
Equip d'infermeria
Yolanda Romero Ramírez - Supervisora d’Infermeria a consultes
Olga Antolín Caminal - Supervisora d’Infermeria a consultes
Soraya Martín Sánchez - Equip d’Infermeria
Equip administratiu
Ma Àngels Alegrí Garcia - Equip administratiu
Consultes per a pacients demanades des d'altres serveis de l'hospital:
- Consultes terapèutiques sobre selecció de medicaments en condicions clíniques específiques o sobre interaccions farmacològiques
- Monitoratge de concentracions plasmàtiques de fàrmacs: aminoglicòsids, vancomicina, fenitoïna, àcid valproic i digoxina
- Interconsultes sobre atribució de causalitat de reaccions adverses a medicaments
- Selecció i valoració de risc de teratogènia (malformacions en el fetus i el nadó) per fàrmacs en la dona embarassada
- Interconsultes de farmacogenètica
- Seguiment del compliment dels indicadors de la prescripció farmacològica establerts per l'Institut Català de la Salut (iCS) i pel CatSalut
- Disseny i realització d'assaigs clínics de fases inicials (Fase I-II)
- Disseny i realització d'estudis postautorització
- Disseny i realització d'altres estudis observacionals com, per exemple, els estudis d'utilització de medicaments
- Suport a la presentació de protocols d'assaigs clínics i altres estudis de recerca al Comitè Ètic d'Investigació Clínica (CEIC) i a l'Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS). Tramitació dels mateixos a registres de protocols (per exemple clinicaltrials.gov)
- Coordinació de la Unitat Polivalent d'Investigació Clínica (UPIC)
- Recollida i avaluació de sospites de reaccions adverses a medicaments (RAM)
- Notificació de les sospites de RAM al Sistema Espanyol de Farmacovigilància
- Difusió de les alertes sobre medicaments emeses per l'Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS)
Els professionals del servei participen a les comissions i comitès següents:
- Com a presidents, secretaris i vocals al Comitè Ètic d'Investigació Clínica (CEIC)
- Com a vocals a la Comissió Farmacoterapèutica
- Com a presidents i vocals, a la Subcomissió de Farmacovigilància
- Com a vocals, al Comitè del Dolor, al d’Errors de Medicació, al d’Immunodeficiències Primàries, al de Seguretat del Pacient, al de Medicaments en situacions especials i al de Mortalitat
- Com a vocals a la Comissió Farmacovigilància de l'ICS
Reaccions adverses a medicaments
Les reaccions adverses a medicaments (RAM) són respostes a un medicament nocives i no intencionades. Entre el 3 i el 10% dels ingressos a l'hospital són per aquest motiu, i entre el 10 i el 20% dels pacients presenten una reacció adversa a un medicament durant el seu ingrés.
Si bé la gran majoria de les reaccions adverses a medicaments són lleus, n'hi ha que són greus i algunes fins i tot poden ser mortals. Els factors que predisposen a la seva aparició són l'edat; les malalties com la insuficiència renal; la polimedicació (pacients que prenen més de sis medicaments al dia durant un període llarg de temps), i determinats polimorfismes genètics.
El programa de Farmacovigilància de l'hospital s'encarrega de fomentar l'ús segur dels medicaments mitjançant la detecció de sospites de reaccions adverses als mateixos, l’avaluació i la notificació als organismes responsables autonòmics.
Polimorfismes genètics
Els polimorfismes genètics poden predisposar a l'aparició d'efectes adversos per diferents mecanismes, especialment a través de gens que participen en el metabolisme hepàtic. Així, els individus metabolitzadors lents tindran com a conseqüència un alentiment en l'eliminació del fàrmac que es metabolitza pel fetge, i hi haurà un major risc de presentar concentracions plasmàtiques majors i toxicitat. En canvi, els individus metabolitzadors ultraràpids tindran una acceleració en l'eliminació del fàrmac que es metabolitza per aquesta via, cosa que produïrà una davallada de les concentracions plasmàtiques i, com a conseqüència, el fàrmac serà ineficaç.
Estudis de recerca de fases inicials: Fase I i II
Els assaigs clínics de fases inicials inclouen els primers estudis d'investigació en el desenvolupament d'un nou fàrmac. Els de Fase I són la primera administració en humans (Farmacologia Humana).
En aquests casos, el principal objectiu és verificar que el fàrmac és tolerat de manera satisfactòria, tot i que sovint també es poden obtenir dades farmacocinètiques (mostren què fa el cos al fàrmac) i farmacodinàmiques (mostren què fa el fàrmac al cos). Unes dades que proporcionen informació preliminar sobre l'efecte i que orientaran la pauta d'administració més apropiada per a posteriors assaigs clínics.
Normalment, aquests assajos es duen a terme en voluntaris sans; però hi ha casos, com el dels quimioteràpics antineoplàstics, en què es realitzen amb pacients amb càncer.
Per tal de minimitzar els riscos derivats de l'administració de fàrmacs en fase de desenvolupament, les unitats que acullen els assajos de Fase I han de complir uns requisits tecnicosanitaris pel que fa al personal que hi treballa, a les instal·lacions i a l'equipament necessari. A Germans Trias es realitzen a la Unitat Polivalent d'Investigació Clínica (UPIC).Actualment, l'activitat de recerca del Servei de Farmacologia Clínica està centrada en dos àmbits. D'una banda, projectes multicèntrics nacionals i internacionals en relació amb estudis d'utilització i les reaccions adverses a medicaments. D'altra banda, projectes propis sobre la farmacologia humana i el potencial abús de medicaments i drogues, especialment les denominades noves substàncies psicoactives i l'alcohol. Part de la recerca es fa a la Unitat Polivalent d'Investigació Clínica (UPIC) de l'Hospital i l'Institut Germans Trias.
Les principals línies de recerca del servei són:
- Potencial abús de medicaments i drogues
- Biomarcadors en l'abús i l'addició de medicaments i drogues
- Efectivitat y eficiència de l’implementació de biomarcadors farmacogenètics amb genotipat anticipat en el sistema nacional de la salut
- Estudis d’ Utilització de medicaments
- Farmacovigilància i reaccions adverses a medicaments
- Vacunes i altres productes contra la tuberculosi i COVID-19
- Assaigs clínics de fases inicials (Fase I i II) amb voluntaris sans i amb pacients
- Teràpia cel·lular per malalties neurodegeneratives
- Revisions sistemàtiques
- Aspectes ètics de la recerca clínica
El Servei forma part de dues estructures de recerca del Instituto de Salud Carlos IIII i de la Generalitat de Catalunya.
- Plataforma de Suport a la investigació clínica en el node de HUGTIP, que forma part de les “Plataformas ISCIII de apoyo a la I+D+I en Biomedicina y Ciencias de la Salud de la Acción Estratégica en Salud 2017-2020 (SCREN-ISCIII, PT20/00018)”.
- És membre del node del centre de les “Redes de Investigación Cooperativa Orientadas a Resultados en Salud (RICORS-ICCIII) de la Red de Investigación en Atención Primaria de Adicciones (RIAPAd, RD21/0009/0004)”.
- És membre del “Grup d’ investigació de Complicacions mèdiques i Farmacología clínica del trastorn por consum de substàncies”, reconegut com grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catlalunya (AGAUR 2021 SGR 00945).
Docència pregraduada
Tots els facultatius del Servei de Farmacologia Clínica són professors (catedràtic i associats) del Departament de Farmacologia, de Toxicologia i de Terapèutica a la Facultat de Medicina de la UAB al Campus Can Ruti. Són responsables de la docència de les assignatures de Farmacologia General i Farmacologia Clínica del Grau de Medicina.
Docència postgraduada
Els professionals del servei participen en la formació de metges residents en Farmacologia Clínica i dirigeixen tesis doctorals.
Residents 2023
Consulteu la Guia docent.
També participen en cursos, jornades i sessions de diferents especialitats, i en el Màster de Farmacologia de la facultat de Medicina de la UAB.
Formació continuada
El servei organitza cursos sobre metodologia i recerca, així com sobre altres aspectes relacionats amb la Farmacologia Clínica.
També, coordina cada mes:
- Sessions especialitzades de farmacovigilància i d'interconsultes
- Sessions bibliogràfiques
- Sessions de protocols de recerca avaluats pel Comitè Ètic d’Investigació Clínica
- Sessions de projectes de recerca realitzats pel servei
- I sessions sobre altres aspectes rellevants per a l’especialitat
Contacte: farmacologia.germanstrias@gencat.cat