Unitat de Malalties Neurodegeneratives

Codi servei:

Recerca:

La unitat participa activament en diversos grups d’investigació, com a promotora o bé com a col·laboradora d’altres equips, com és el cas de l’Institut Clínic de Neurociències o l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau.

Actualment forma part de set projectes d’investigació, tres dels quals amb finançament FIS, un altre finançat gràcies a la Marató de TV3 i un altre pel programa europeu Ambient Assisted Living.

Presentació:

La unitat centra la seva activitat en el diagnòstic, tractament i consell genètic de les malalties neurodegeneratives que afecten principalment el sistema nerviós central. Per exemple: malalties que causen deteriorament cognitiu com la malaltia d’Alzheimer o les demències frontotemporals; patologies que provoquen trastorns del moviment com la malaltia de Parkinson, la distonia, o la corea, o malalties neurodegeneratives que afecten altres parts del sistema nerviós central, com les atàxies.  L’activitat es divideix en quatre línies:

  • Deteriorament cognitiu: en col·laboració amb la Unitat de Neuropsicologia
  • Extrapiramidal: diagnòstic i tractament mèdic de malalties caracteritzades per trastorns del moviment
  • Neurogenètica: en col·laboració amb la Unitat de Neurogenètica de l’Àrea de Neurociències i amb el programa de Genètica de Germans Trias
  • Cirurgia funcional dels trastorns del moviment: en col·laboració amb el Servei de Neurocirurgia i amb la Unitat de Neuropsicologia de l’Àrea de Neurociències

Tipus Servei: 9

Correu: neurociencies.germanstrias@gencat.cat

Docència:

Docència pregraduada

La unitat participa al programa de pràctiques del Grau de Medicina de la UAB al Campus Can Ruti.

 

Docència postgraduada

També, forma part del programa de formació dels residents de Neurologia de Germans Trias i organitza anualment el Curs de Cirurgia funcional de trastorns del moviment per a residents de Neurocirurgia. A més, participa en programes de formació de diversos màsters.