Història i entorn

Can Ruti

Els terrenys de Badalona on actualment hi ha l'Hospital Germans Trias corresponien, fins a principis dels anys 70, a una antiga finca anomenada de Can Ruti. Aquest nom és alhora l'evolució del cognom Urrútia, el dels primers propietaris dels terrenys. De fet, segons la tradició popular, un membre d'aquesta família va descobrir la zona just després del setge de la guerra de 1714 i va decidir quedar-s'hi.

 

Anys 70, projecte i construcció

L'any 1971, l'Ajuntament va cedir deu hectàrees de Can Ruti a l'Instituto Nacional de Previsión de l'Estat espanyol, que va aprovar construir-hi una residència sanitària. Aquest havia de ser el tercer gran hospital de la Seguretat Social a Barcelona, que es plantejava amb una capacitat total de 1.275 llits, més del doble dels que finalment ha acabat tenint.

L'estructura bàsica es va fer entre els anys 1973 i el 1977, però l'obra no va acabar-se fins el 1980 per problemes amb les dotacions dels serveis urbans i amb els accessos. A final de l'any 1981 les competències de l'Insalud (antic Instituto Nacional de Previsión) van passar a la Generalitat de Catalunya. I així, l'hospital va passar a l'administració autonòmica sense pressupost específic. Hi mancaven molts serveis i equipaments i no es va poder obrir fins dos anys més tard.

 

 

Posada en marxa poc a poc

En concret, va ser el 14 d'abril de 1983 quan el president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, i el conseller de Sanitat, Josep Laporte, van inaugurar el centre, que l'any 1982 havia rebut el nom d'Hospital Germans Trias i Pujol, en honor de Joaquim i Antoni Trias i Pujol, dos catedràtics de cirurgia d'origen badaloní represaliats pel franquisme.
 
L'hospital va obrir amb 166 llits i mica en mica es van posar en marxa nous serveis. Amb els anys, tot l'edifici va anar-se omplint i la cartera de serveis va anar creixent, alhora que el centre es va acreditar per formar metges especialistes i va començar a investigar fins a construir un nou edifici dedicat exclusivament a la recerca.

Després de més de 30 anys, i amb l'intens esforç de tots els professionals que hi treballen i que hi han treballat, Germans Trias és avui un dels grans hospitals terciaris d'alta complexitat de Catalunya. I Can Ruti és el topònim que designa tota la carena que separa la part alta de les valls de Canyet i de Pomar, a la serralada de Marina de Badalona, a pocs quilòmetres de Barcelona. Una carena que acull una bona colla d'institucions biomèdiques, i que ha esdevingut un campus.