El Servei d’Immunologia disposa d’un equip multidisciplinari dedicat a la recerca biomèdica que desenvolupa els projectes de recerca finançats per agències de màxim prestigi dins l’àmbit català (AGAUR, PERIS), estatal (ISCIII) i internacional (UE COST, Horizon-2020, H-2022, JDRF).
Des del 2009 el laboratori està reconegut com a Grup de Recerca Consolidat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).
Des de 2010 el laboratori està reconegut com a Centre d’excel·lència de la Federation of Clinical Immunology Societies (FOCIS, USA) i com a Centre d’Excel·lència FOCIS-UAB-Barcelona.
El laboratori té diferents línies de recerca que s'agrupen en:
1) Immunotolerància experimental i clínica:
Models animals de malalties immunomediades. (NOD-Diabetis; EAE-Esclerosi múltiple).
2) Innovació en immunologia diagnòstica.
Nous biomarcadors diagnòstics i pronòstics així com de resposta a tractaments immunomoduladors i immunoteràpies en malalties autoimmunitàries, trasplantament i càncer.
3) Recerca clínico-epidemiològica de malalties immunomediades.
4) Desenvolupament d'Immunoteràpies inductores de tolerància en malalties immunomediades.
Col·laboracions i projectes europeus:
El Servei d'Immunologia (Dra EMC) va ser coordinador de l’Acció Europea COST (BM1305: “Action to focus and accelerate cell-tolerogenic therapies (A FACTT), que té com a objectiu accelerar el desenvolupament de teràpies cel·lulars tolerogèniques per l’autoimmunitat i el trasplantament ( www.cost.eu); (www.afactt.eu).
Ha realitzat un assaig clínic Fase I , co-liderat amb la Dra. C. Ramo (Unitat d´Esclerosis Múltiple, HUGTiP) en pacients amb esclerosi múltiple finançat per la UE-H2020- projecte RESTORE) amb una teràpia cel·lular basada en cèl·lules dendrítiques tolerogèniques desenvolupada al nostre laboratori (https://www.h2020restore.eu/) i actualment està participant en el desenvolupament d'assaig Fase II, finançat amb TBM-FWO (Bèlgica).
Està participant en el disseny i validació preclínica d’una segona generació de cèl·lules dendrítiques tolerogèniques (Projecte IMMUTOL https://immutol-horizon.eu/).
El Servei forma part de consorcis europeus ITN- Marie Curie Networks:
INsTRuCT Consortium: Una xarxa de científics europeus de l'acadèmia i la indústria centrada en el desenvolupament d'immunoteràpies innovadores basades en cèl·lules reguladores mieloides (MRC).
TOLERATE Consortium: Una xarxa de formació altament interdisciplinària i intersectorial per al desenvolupament de teràpies immunitàries innovadores específiques d'antigen per a malalties autoimmunes.
eXTra Consortium: Aplicacions innovadores de la fotofèresi extracorpòria en el trasplantament d'òrgans sòlids.
Transferencia. Spin -off
Investigadors del Servei (Dra. M. Vives-Pi, i grup): Co-fundació i direcció científica d'Ahead Therapeutics SL, spin-off dedicada al desenvolupament d'immunoteràpies per a les malalties autoimmunes.
El Servei d'Immunologia està acreditat per a la docència de residents (BIR, FIR, MIR) des de l’any 2004.
El Laboratori d’Immunologia compta a més amb un programa de formació d’estudiants de Postgrau i de Doctorat.
A nivell de formació continuada, el servei organitza cursos de formació per a tècnics de laboratori, residents, metges especialistes d'Atenció Primària i Hospital.
Contacte: immunologia.germanstrias@gencat.cat