Nefrologia

Codi servei:

Recerca:

El Servei de Nefrologia ha estat reconegut per la Generalitat com a grup d’investigació emergent sota el nom de REMAR: Recerca en Malalties d’Afectació Renal. L’objectiu del grup és aprofundir en el coneixement dels mecanismes causals de les malalties que afecten el ronyó i impulsar la recerca traslacional.

 

També, el servei forma part del grup REDinRED de l’Instituto de Salud Carlos III del Govern estatal. I treballa col·laborativament en el marc del Grupo de Enfermedades Glomerulares de la Societat Espanyola de Nefrologia; del Grup d'estudi de les Malalties Glomerulars de la Societat Catalana de Nefrologia; i amb la Societat Catalana d’Hipertensió Arterial.

 

Les principals línies de recerca del Servei de Nefrologia de Germans Trias són:

  • Estudi de microvesícules en malalties renals
  • Inflamació i càncer en tractament renal substitutiu
  • Inflamació i malaltia cardiovascular en tractament renal substitutiu
  • Diabetis mellitus de novo després de trasplantament renal
  • Obesitat mòrbida i ronyó
  • Microbioma intestinal i malaltia renal crònica
  • Hipertensió resistent i denervació renal
  • Malalties minoritàries (Fabry, esclerosi tuberosa i síndrome hemolítica urèmica)
  • Assajos clínics de nivell II i III

Presentació:

 

La nefrologia és l’especialitat mèdica que s’ocupa de l’estudi del ronyó i de les seves malalties. El nostre servei és el referent en aquesta especialitat del territori del Barcelonès Nord i del Maresme, proporcionant una visió integral i aportant els procediments necessaris per a la prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties que afecten al ronyó.

El servei el formen un equip multidisciplinari de professionals amb una àmplia experiència, que ofereixen atenció en les malalties pròpies de la nefrologia clínica (incloent malaltia renal aguda i crònica, tractaments avançats a les glomerulonefritis i malalties sistèmiques) en l’estudi i tractament de la hipertensió arterial resistent, i en les tècniques de tractament renal substitutiu, incloent l’hemodiàlisi d’alt flux, l’hemodiafiltració online, l’hemodiàlisi nocturna (llarga durada), l’hemodiàlisi domiciliària la diàlisi peritoneal, el trasplantament renal així com el trasplantament renopancreàtic.

La Unitat d’hemodiàlisi del nostre servei té un sistema de qualitat basat en la millora contínua i està certificat per la Norma ISO 9001 (actualment 9001:2015) des de l’any 2009. Poden veure la política de qualitat del servei en el següent enllaç.

D’altra banda, any rere any, el servei és responsable de la incorporació i formació de nous metges residents en nefrologia, i els seus professionals s’ocupen de la docència pròpia de l’especialitat dels alumnes de la Facultat de Medicina vinculada a la Universitat Autònoma de Barcelona, tot mantenint diverses línies de recerca per a la millora constant en l’assistència sanitària.

 

 

Tipus Servei: 1

Correu: nefrologia.germanstrias@gencat.cat

Docència:

Docència pregraduada

El servei és referent per a la facultat de Medicina i Ciències biomèdiques de la UAB al Campus Can Ruti.

 

Docència postgraduada

El servei forma dos nous residents de Nefrologia cada any. També acull rotacions de residents externs.

 

Residents 2022

Consulteu la Guia docent.

 

Formació continuada

Organitza formacions sobre malaltia renal crònica amb metges de família de l’àrea de referència de l’hospital.