Enfermedades Infecciosas

Codi servei:

Recerca:

La recerca que es desenvolupa al Servei de Malalties Infeccioses es realitza mitjançant la Fundació Lluita contra les Infeccions, entitat de referència en la recerca clínica, tractament i cura de malalties infeccioses, l’Institut de Recerca de la sida IrsiCaixa, centre de referència internacional i líder en recerca en VIH/sida, COVID-19 i malalties relacionades, l’Institut de recerca Germans Trias i Pujol, centre de recerca que treballa per incrementar el coneixement científic per a millorar la salut i atenció mèdica dels pacients i de la comunitat, i on realitzem recerca translacional en Legionella i altres malalties bacterianes, i BCN-Check Point, centre comunitari de detecció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual.

Addicionalment, la Fundació Lluita contra les Infeccions disposa de dos serveis de suport essencials per a dinamitzar, accelerar i consolidar el rigor científic i els màxims estàndards ètics i regulatoris de la recerca del Servei de Malalties Infeccioses:

 

  • CTU – Clinical Trials Unit. La Unitat d’assajos clínics de la Fundació té com a objectiu la realització́ d’assaigs clínics amb fàrmacs o amb teràpies avançades que són un element bàsic per la recerca independent que es porta a terme a la Fundació.
  • CRO – Clinical Research Organization. La CRO ofereix serveis relacionats amb la gestió d’assaigs i estudis clínics fent d’interlocutor entre l’investigador i altres actors de l’estudi com ara els comitès d’ètica, agències reguladores, proveïdors i hospitals participants.

 

La col·laboració amb altres serveis de l’hospital i l’atenció primària mitjançant la Direcció Clínica Territorial de la MetroNord, així com amb centres d’excel·lència nacionals i internacionals, accelera la transferència de coneixement entre professionals de la salut i investigadors, assegurant que els pacients reben els millors tractaments en cada moment.

Presentación:

El Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias treballa per prevenir, diagnosticar i tractar les infeccions. Aquesta missió la porta a terme a través de sis grans àrees de coneixement

 

  • VIH. L’objectiu principal és evitar qualsevol infecció per VIH i tractar precoçment les persones que ja estan infectades. El Servei treballa per oferir millors tractaments, aconseguir la cura definitiva i evitar complicacions físiques i psicoemocionals de la infecció.
  • COVID – 19. Se centra a prevenir la malaltia, evitar la progressió a formes greus i disminuir-ne la mortalitat i les complicacions. Ha creat la primera unitat de Covid Persistent del país per trobar-ne les causes i identificar tractaments efectius.
  • Infeccions de transmissió sexual. Posa el focus en prevenir i tractar les infeccions transmeses mitjançant les relacions sexuals. Busca millors tractaments, cerca nous fàrmacs o utilitza els ja existents de forma més efectiva.
  • Infeccions en pacients immunodeprimits. Treballa per reduir les complicacions i la mortalitat degudes a infeccions greus en pacients amb un sistema immunitari debilitat per culpa del càncer, els trasplantaments d’òrgans, els defectes immunitaris congènits o la prescripció de fàrmacs immunodepressors.
  • Infeccions bacterianes greus. L’objectiu és lluitar contra les infeccions bacterianes que causen una elevada mortalitat i complicacions clíniques. Aquesta línia  posa una atenció especial en els gèrmens resistents als antibiòtics i a l’estudi de les infeccions que tenen el seu origen en l’ambient i en el regne animal.
  • Salut internacional i malalties oblidades. Treballa en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les infeccions relacionades amb la globalització, tant les que afecten viatgers com a la població immigrant. Identifica millors diagnòstics i tractaments per a malalties desateses que afecten especialment els països amb pocs recursos.

 

El Servei treballa coordinadament amb la Fundació Lluita contra les Infeccions, l’Institut de Recerca de la sida IrsiCaixa, l’Institut de recerca Germans Trias i Pujol, i BCN-Check Point.

Aquesta col·laboració accelera la transferència de coneixement entre professionals de la salut i investigadors, assegurant que els pacients reben els millors tractaments en cada moment. Aquest és un dels motius que converteix el Servei de Malalties Infeccioses en un referent internacional.

Tipus Servei: 1

Correu: infoinfeccions.germanstrias@gencat.cat / Telèfon: 93 497 8887

Docència:

El Servei de Malalties Infeccioses desenvolupa docència en  els següent àmbits:

 
Docència universitària de pre-grau

  • Facultat de Medicina, Universitat Autònoma de Barcelona (Coordinadora, Dra Pedro-Botet).
    • Responsables de les assignatures teòrico-pràctiques de malalties infeccioses
    • Membres del grup de docència per simulació
  • Facultats de Biociències i de Medicina, Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (Coordinadora, Eugènia Negredo)
    • Participació en classes teòriques, seminaris pràctics i monogràfics i treball de fi de carrera, en relació a diverses malalties infeccioses a cursos de pre-grau

 

Docència postgraduada

  • Direcció de tesis doctorals
  • Participació en el Màster Oficial en Una Salut (One Health) de la UAB mitjançant classes teòriques
  • Formació de metges interns residents (MIR): el servei acull rotacions de residents externs segons el programa de formació MIR
  • Programa de rotació de metges i investigadors estrangers al nostre servei

 
Formació continuada

  • Sessions clíniques del Servei: Se celebren setmanalment en format semi-presencial i estan acreditades amb crèdits docents de l’ICS
  • Congressos i simposis. El servei promou que els seus membres participin de forma continuada en els principals congressos científics internacionals de malalties infeccioses
  • Programa de rotacions externes dels adjunts i investigadors al centres d’excel·lència internacionals en malalties infeccioses

 

A través de ScienHub Learning, el Servei desenvolupa una important activitat docent especialitzada i amb els millors experts internacionals per a professionals sanitaris. Creada el 2017 sota el nom d’FLS-Science, aquesta entitat recentment s’ha transformat en ScienHub Learning dins un procés de remodelació i expansió de cartera de serveis formatius.