Oftalmologia
- Presentació
- Cartera de serveis
- Equip
- Informació sobre malalties o procediments
- Investigació
- Docència
- Contacte
Codi servei:
Recerca:
El Servei d'Oftalmologia participa en diversos assajos clínics i estudis multicèntrics nacionals i internacionals i promou la realització d'estudis clínics partint dels resultats procedents de l'aplicació, en el dia a dia, dels tractaments i les tècniques quirúrgiques més innovadores.
Els membres del servei participen activament en grups de treball locals, nacionals i europeus de les seves subespecialitats, i formen part de comissions de treball per a l'elaboració de protocols davant les patologies més comunes.
Assajos clínics
- Assaig Clínic OPT-302-1005: A Phase 3 Multicentre, Double-masked, Randomnised Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Intravitreal OPT-302 in Combination with Aflibercept, Compared with Aflibercept Alone, in Participants with Neovascular Age-related Macular Degeneration (nAMD) (OPTHEA).
- A Double-Masked, Randomized, Placebo-Controlled, Parallel-Group, 12-Week Administration With Two-Week Gradual Dose Taper Phase and 38-Week Follow-Up Phase, Phase 3 Study to Investigate the Safety and Efficacy of Ripasudil (K-321) Eye Drops After Descemetorhexis in Subjects with Fuchs Endothelial Corneal Dystrophy Clinical Study (KOWA).
- A Phase 3, multicenter, randomized, evaluator-blinded clinical trial to assess the safety and efficacy of Clobetasol propionate ophthalmic nanoemulsion, 0.05% compared to Prednisolone acetate, 1% in the treatment of inflammation after cataract surgery in pediatric population 0 to 3 years of age (CLOSE-3).
- Un assaig multicèntric de fase III, amb emmascarament doble, aleatoritzat, controlat amb placebo i de grups paral·lels sobre l'eficàcia del col·liri de citicolina al 2% en la conservació del camp visual en pacients amb glaucoma d'angle obert (OMK1P3 ).
- Estudi de l’afectació glaucomatosa i indicacions quirúrgiques en pacients remesos a Hospitals Universitaris Terciaris de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (GL-TER-B4R).
Publicacions destacades
- Bustamante A, Balboa M, Ezcurra G, Sánchez-Fortún A, Ruiz J, Castellví J, Castillo-Acedo S, Matas È, Bouchikh R, Martínez-Sánchez M, Castaño C, Remollo S, Werner M, Salgado MC, Villodres S, Gea M, Millán M, Pérez de la Ossa N, Ruiz-Bilbao S. Implementation of a retinal stroke-code protocol results in visual recovery in patients receiving reperfusion therapies. Eur Stroke J. 2024 Jan 8:23969873231221366.
- Ruiz-Bilbao S, Videla S, Pascual E, Soler M, Jordi P, Grizolli S, Negredo E, Castellvi-Manent J. Functional and structural neuroretinal disorders in HIV Controllers. Prospective cohort study. HIV Med. 2024 Jul 9.
- Vilaplana F, Ros A, Garcia B, Blanco I, Castellanos E, Edwards NJ, Valldeperas X, Ruiz-Bilbao S, Sabala A. Clinical characteristics, imaging findings, and genetic results of a patient with CEP290-related cone-rod dystrophy. Ophthalmic Genet. 2021 Aug;42(4):474-479.
- Loscos-Arenas J, Parera-Arranz A, Romera-Romera P, Castellvi-Manent J, Sabala-Llopart A, de la Cámara-Hermoso J. Deep Sclerectomy With a New Nonabsorbable Uveoscleral Implant (Esnoper-Clip): 1-Year Outcomes. J Glaucoma. 2015 Aug;24(6):421-5.
- Romera-Romero P, Loscos-Arenas J, Moll-Udina A, Romanic-Bubalo N, Castellvi-Manent J, Valldeperas X. Two-year Results After Deep Sclerectomy With Nonabsorbable Uveoscleral Implant (Esnoper-Clip): Surgical Area Analysis Using Anterior Segment Optical Coherence Tomography. J Glaucoma. 2017 Oct;26(10):929-935.
- Botella-García J, Balboa M, Romera-Romero P, Stijnen T, Sánchez-Fortún A, Mercieca K, Loscos-Arenas J. Efficacy and safety of deep sclerectomy with uveoscleral implant plus collagen matrix implant overcoming the superficial scleral flap in glaucoma surgery. Int J Ophthalmol. 2023 Nov 18;16(11):1806-1813.
- Romanic Bubalo N, Loscos Arenas J, Romera Romero P, Moll Udina A, Grixolli Mazzon S, Díaz Aljaro P. Management of the hyper-filtrating ischaemic bleb: crosslinking with riboflavin and UV radiation versus a conjunctival sliding flap and conjunctival autologous graft. Arch Soc Esp Oftalmol (Engl Ed). 2020 Feb;95(2):64-70. English, Spanish.
- Carbonell M, Castelblanco E, Valldeperas X, Betriu À, Traveset A, Granado-Casas M, Hernández M, Vázquez F, Martín M, Rubinat E, Lecube A, Franch-Nadal J, Fernández E, Puig-Domingo M, Avogaro A, Alonso N, Mauricio D. Diabetic retinopathy is associated with the presence and burden of subclinical carotid atherosclerosis in type 1 diabetes. Cardiovasc Diabetol. 2018 May 4;17(1):66.
- Bravo FJV, Iturralde LB, Sánchez-Carnerero LP, Jarroudi RBE, Valldeperas X. Multimodal Imaging to Detect Silicone Oil Emulsification and Its Related Complications. Ophthalmic Surg Lasers Imaging Retina. 2024 Jun;55(6):358.
- Loscos J, Valldeperas X, Langohr K, Parera À, Romera P, Sabala A, de la Cámara J. Deep sclerectomy with supraciliary hema implant (Esnoper® V-2000): results and complications. Int Ophthalmol. 2015 Oct;35(5):693-9. doi: 10.1007/s10792-015-0037-y. Epub 2015 Jan 30. Erratum in: Int Ophthalmol. 2015 Oct;35(5):701.
Presentació:
El Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol, s'encarrega del diagnòstic i maneig terapèutic de la patologia infecciosa, degenerativa, tumoral, traumàtica, així com de les malformacions congènites i adquirides que impliquen a tot el sistema visual.
El departament d'oftalmologia està organitzat en subespecialitats, cadascuna d'elles s'encarrega d'una àrea o una malaltia del sistema visual. Aquesta subespecialització permet al servei ser referent en l'àrea del Barcelonès Nord i Maresme en patologies oftalmològiques que requereixin de tècniques diagnòstiques i terapèutiques d'alta complexitat i innovadores, pròpies d'un hospital de tercer nivell.
El servei d'oftalmologia és pioner en la creació del ‘Codi Ictus Retina’, anàleg del d'ictus cerebral, el protocol del qual és únic a Catalunya i té com a objectiu evitar la pèrdua visual irreversible en els pacients afectats.
Per a l'establiment del codi ictus retina, el servei d'oftalmologia treballa en col·laboració amb neurologia, radiologia, neurointervencionisme i urgències. Els professionals del servei també col·laboren estretament amb altres professionals de l'Hospital Germans Trias i Pujol, participant activament en la comissió de patologia tiroidal, la unitat de VIH (Fundació Lluita contra les Infeccions), la unitat de uveítis - reumatologia i la unitat de Facomatosi. Des de l'any 2024, el departament compta amb la unitat funcional d'oclusions venoses de la retina, creada en col·laboració amb el departament de medicina interna, el qual permet brindar una atenció de major qualitat i eficiència als pacients afectats.
Els facultatius del servei imparteixen docència a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El departament d'oftalmologia compta amb una àmplia experiència en docència, admetent estudiants nacionals i internacionals, així com en formació continuada de metges residents de medicina de família i metges residents d'oftalmologia, tant els propis del departament com provinents d'altres centres hospitalaris.
La confluència de l'atenció especialitzada multidisciplinària, innovació, docència i recerca dins del servei d'oftalmologia, té com a objectiu brindar una excel·lent qualitat de servei als pacients, tant en la prevenció com en el tractament de la patologia ocular que els afecta.
Tipus Servei: 2
Correu: oftalmologia.germanstrias@gencat.cat
Docència:
Docència pregraduada
El servei participa de manera activa en la docència teòrica i pràctica dels estudiants de 4t de la Facultat de Medicina de la UAB al Campus Germans Trias i Pujol. Compta amb un professor coordinador de l'assignatura i de dos professors associats que imparteixen classes teòriques i seminaris pràctics. També es coordinen pràctiques optatives a alumnes de 6è curs de la UAB i/o estudiants d'altres universitats que puguin estar interessats.
Docència postgraduada
El servei té acreditades places per a la docència de postgrau de metges interns residents (MIR) des de l'any 2006. Des de l'any 2021 hem augmentat el nombre de places MIR i formem dos residents per any. Durant la seva formació de 4 anys, el resident compta amb les figures de les tutores de residents (Dra. Monés i Dra. Pascual) que s'encarreguen de supervisar, avaluar i acompanyar la seva estada formativa d'inici a fi.
-
Informació per a residents
Els residents en formació participen de manera activa en l'activitat assistencial i quirúrgica, a més de fer-ho en les sessions clíniques i formatives específiques, així com en els projectes de recerca clínica i bàsica. Puntualment, el servei també acull residents d'oftalmologia d'altres centres d'Espanya en períodes de formació variable, interessats en les tècniques que es duen a terme.
Des de l'any 2022, formem part del Programa de Formació d'Experts en Retina (PFER), acreditat i promogut per la Societat Espanyola de Retina i Vitri i la Fundació Retina Plus.
►Consulteu la Guia Docent.
Formació continuada
El Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Germans Trias organitza mensualment una sessió monogràfica dirigida als membres del servei, amb un convidat destacat especialista en la matèria i, a la qual assisteixen companys d'altres centres de la comarca.
Els residents organitzen una sessió setmanal en la qual un d'ells exposa un tema sobre la subespecialitat en la qual està girant en aquest període. Són sessions a les quals es pot assistir presencialment o connectar-se mitjançant plataforma en línia.
Equip mèdic
Antoni Sabala Llopart
Cap de Servei. Cirurjà especialista. Secció de còrnea i superfície ocular.
Jorge Loscos
Cap de Secció. Cirurgià especialista. Secció de glaucoma.
Susana M. Ruiz Bilbao
Cap de Secció. Cirurgiana especialista. Àrea d'Atenció Primària. Secció retina-vitri.
J. Ramon Anglada Escalona
Cirurgià especialista. Secció d’uveïtis.
Adrián Sánchez-Fortún Sánchez
Cirurgià especialista. Secció d'uveïtis i retina
Alberto Aranda Yus
Cirurgià especialista. Secció d’òrbita i oculoplàstica.
Alexandra Arango Rodríguez
Cirurgiana especialista . Secció de còrnia i superfície ocular.
Ana Blázquez Albisu
Cirurgiana especialista. Secció de neurooftalmologia i oculoplàstica
Jessica Botella
Cirurgiana especialista. Secció de glaucoma.
Pamela Campos Figueroa
Cirurgiana especialista. Secció de vitri - retina
Laura Broc Iturralde
Cirurgiana especialista. Secció vitri - retina
Cirurgià especialista. Secció de còrnia i superfície ocular.
Sandra Gómez Sánchez
Cirurgiana especialista. Secció vitri - retina
Anna Monés Llivina
Cirurgiana especialista.Secció d’Oftalmologia pediàtrica. Tutora de residents.
Ester Pascual Benito
Cirurgiana especialista. Secció Neuroftalmologia. Tutora de residents.
M Angels Pouplana Sardà
Cirurgiana especialista. Secció de vitri - retina
Nevena Romanic Bubalo
Cirurgiana especialista. Secció d’Oftalmologia pediàtrica.
Pau Romera Romero
Cirurgiana especialista. Secció de glaucoma.
F. Xavier Valldeperas Belmonte
Cirurgià especialista. Secció de retina - vitri
Residents
Rachid Bouchikh El Jarroudi
Cirurgià resident.
Èric Matas Garcia
Cirurgià resident.
Maria Calatayud Riera
Cirurgiana resident.
Anna Goñi Guarro
Cirurgiana resident.
Kevin Castaño Castillo
Cirurgià resident.
Tatiana Croitoru Croitoru
Cirurgiana resident.
Kolbe Roche Fernández
Cirurgià resident.
Aina Sánchez Quin
Cirurgiana resident.
Equip d’Optometria
Jordi Castellví Manent
Coordinador d’optometria. Optometria glaucoma, uvea, AGFs i neuroptometria
Susana Castillo Acedo
Optometrista. Optometria retina, AGFs i uvea
Judit Ruiz Mata
Optometrista. Optometria retina i córnea
Núria Forns Puig
Optometrista. Optometria infantil
Silvia García Díaz
Optometrista. Optometria de retina i glaucoma.
Marta Triquell Ruiz
Optometrista. Optometria infantil i neuroptometria
Eva Barragán García
Optometrista. Optometria infantil i neuroptometria.
Rubén Fernández Torrón
Optometrista. Optometria infantil i retina.
Bego Ruiz Climent
Optometrista. Optometria de glaucoma.
Alexandra Gómez Castañé
Optometrista. Optometria córnea.
Mercè Garriga Huguet
Optometrista. Optometria de l'adult.
Equip d'infermeria a Consultes Externes
Yolanda Romero Ramírez
Supervisora d’Infermeria a consultes
Olga Antolín Caminal
Montserrat Soler Miró
Infermera de consultes
Mª Angeles Pizarro Pilar
Infermera de consultes
Olga Casanova Romera
Infermera de consultes
Mª del Carmen Martínez López
Secretaria
Aida Tauste Navas
Secretaria
Ana María Guerrero Giménez
Secretaria
Equip d'infermeria de quiròfans
Sandra Fernandez Medina
Eva Garcia Martin
Agustina Bueno Lario
Monica Arus Albors
M. Victoria Pueyo Farras
Raquel Arjona Silva
Luisa Sanchez Pastor
Samira Hage Viedma
Jenifer Rodríguez Izquierdo
Marta González Villar
Equip d'Infermeria al Servei d’Urgències
M Carmen Salgado de la Iglesia
Dolores Santos Jiménez
María del Mar Martínez Lázaro
Eva Barrero Ureña
Araceli Riba Novell
Sara Macarro Lozano
Antonio Jesús Márquez Méndez
Equip d’infermeria a Centres d’Atenció especialitzada adscrits
Isabel Serrano Mora
Coordinadora de CAEs. Supervisora d'Infermeria CAE Dr Barraquer. Supervisora d'Infermeria CAE Dr Robert
Inma Alcantud Soria
Auxiliar d’infermeria
Carmen San Luis Lopez
Auxiliar d’infermeria
Aurora García Farrego
Auxiliar d’infermeria
Mª Isabel Rodriguez Castro
Auxiliar d’enfermeria
María Gemma Vacas Gómez
Auxiliar d’enfermeria
El Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol, s'encarrega del diagnòstic i maneig terapèutic de la patologia infecciosa, degenerativa, tumoral, traumàtica, així com de les malformacions congènites i adquirides que impliquen a tot el sistema visual.
El departament d'oftalmologia està organitzat en subespecialitats, cadascuna d'elles s'encarrega d'una àrea o una malaltia del sistema visual. Aquesta subespecialització permet al servei ser referent en l'àrea del Barcelonès Nord i Maresme en patologies oftalmològiques que requereixin de tècniques diagnòstiques i terapèutiques d'alta complexitat i innovadores, pròpies d'un hospital de tercer nivell.
El servei d'oftalmologia és pioner en la creació del ‘Codi Ictus Retina’, anàleg del d'ictus cerebral, el protocol del qual és únic a Catalunya i té com a objectiu evitar la pèrdua visual irreversible en els pacients afectats.
Per a l'establiment del codi ictus retina, el servei d'oftalmologia treballa en col·laboració amb neurologia, radiologia, neurointervencionisme i urgències. Els professionals del servei també col·laboren estretament amb altres professionals de l'Hospital Germans Trias i Pujol, participant activament en la comissió de patologia tiroidal, la unitat de VIH (Fundació Lluita contra les Infeccions), la unitat de uveítis - reumatologia i la unitat de Facomatosi. Des de l'any 2024, el departament compta amb la unitat funcional d'oclusions venoses de la retina, creada en col·laboració amb el departament de medicina interna, el qual permet brindar una atenció de major qualitat i eficiència als pacients afectats.
Els facultatius del servei imparteixen docència a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El departament d'oftalmologia compta amb una àmplia experiència en docència, admetent estudiants nacionals i internacionals, així com en formació continuada de metges residents de medicina de família i metges residents d'oftalmologia, tant els propis del departament com provinents d'altres centres hospitalaris.
La confluència de l'atenció especialitzada multidisciplinària, innovació, docència i recerca dins del servei d'oftalmologia, té com a objectiu brindar una excel·lent qualitat de servei als pacients, tant en la prevenció com en el tractament de la patologia ocular que els afecta.
- Urgències 24 hores amb reforç especial als matins i a les tardes els 7 dies de la setmana.
- Diagnòstic de la pèrdua visual urgent.
- Diagnòstic del dolor ocular urgent.
- Tractament de patologia infecciosa de segment anterior, segment posterior i òrbita.
- Intervencions urgents de perforacions oculars, laceracions palpebrals i via llagrimal.
- Tractament de patologia traumàtica.
- Maneig de patologia urgent orbitària, de la superfície ocular, intraocular i vitreoretiniana.
- Maneig de l'obstrucció arterial retinal de forma emergent mitjançant el codi “ictus retina”.
- Maneig de traumatismes oculars urgents, tant contusos com penetrants.
- Protocol d'atenció multidisciplinària en l'ictus de la retina.
- Ull sec primari i secundari.
- Patologia conjuntival: infeccions, inflamacions, tumors, traumatismes i cremades, degeneracions.
- Conjuntivoplàsties, injerts de mucosa bucal, injerts de membrana amniòtica.
- Patologia escleral: infeccions, inflamacions.
- Insuficiència límbica i patologia limbo-esclero-corneal.
- Auto/alo injerts conjuntivolimbars.
- Patologia corneal: queratitis (infeccioses, inflamatòries), ectàsies, distròfies, degeneracions, traumatismes penetrants, cremades químiques i tèrmiques.
- Trasplantaments corneals (queratoplàsties): penetrants, lamel·lars anteriors (DALK) i posteriors (DSAEK, DMEK).
- Crosslink, anells intracorneals i cirurgia correctora d’astigmatisme.
- Glaucoma primari d’angle obert.
- Glaucoma primari d’angle tancat.
- Glaucomes secundaris.
- Tumors iridians, d’angle camerular, de cos ciliar.
- Teràpia amb làser Neomidi-YAG.
- Trabeculoplàstia selectiva làser.
- Iridectomies amb YAG.
- Cirurgies d’evacuació d’humor aquós, trabeculectomies, ENP, vàlvules d'Ahmed.
- Patologia palpebral: malposicions (ptosi, entropi, ectropi, lagoftalmos), tumors, infeccions, inflamacions, traumatismes.
- Cirurgia palpebral.
- Patologia de glàndules i vies lacrimals: epífora, dacriocistitis, dacrioadenitis, traumatismes, tumors.
- Cirurgia de les vies llacrimals i de la glàndula lacrimal (drenatges, puntoplàsties, dacriocistorinostomia, dacriocistectomia, reparació del canalícul comú, tubs de Jones).
- Patologia orbitària: orbitopatia associada al tiroides, tumors, infeccions, inflamacions.
- Cirurgia orbitària.
- Descompressions orbitàries, biòpsies orbitàries.
- Ptisi bulbi: evisceracions, enucleacions.
- Patologia de la motilitat extrínseca de l’ull: parèsies i paràlisis del III, IV i VI parells cranials.
- Patologia de la motilitat intrínseca de l’ull: anisocòries.
- Patologia del nervi òptic: neuropaties òptiques anteriors i posteriors, tumors.
- Patologia de les vies visuals: quiasma, radiacions, còrtex visual.
- Patologia vítria: hemovitri, vitritis, proliferacions vítreo-retinianes.
- Vitrectomia.
- Patologia retiniana: retinopatia diabètica, oclusions vasculars retinianes, tumors, despreniments de retina, degeneracions perifèriques retinianes, distròfies retinianes.
- Laserteràpia Argó.
- Injeccions intravítries de fàrmacs antiangiogènics.
- Cirurgia escleral.
- Endofotocoagulació.
- Patologia macular: degeneració macular associada a l’edat, edema macular, membranes epirretinianes, coroidopatia serosa central, maculopatia miòpica...
- Teràpia fotodinàmica.
- Patologia oftalmològica infantil: retinopatia associada a la prematuritat, malformacions congènites (ull, annexos i vies visuals), estrabismes, ambliopies, cataracta congènita, infeccions, inflamacions, tumors i patologia de la via llagrimal.
- Cirurgia correctora d’estrabismes.
- Cirurgia de cataracta congènita o infantil.
- Cirurgia de via llagrimal (obstrucció congènita de la via llagrimal) i patologia palpebral.
- Patologia inflamatòria del segment anterior de l’ull: uveïtis anteriors (infeccioses, inflamatòries, tumorals).
- Patologia inflamatòria del segment posterior de l’ull: uveïtis intermèdies i posteriors (infeccioses, inflamatòries, tumorals).
- Cirurgia de les complicacions de les uveïtis.
- Patologia del cristal·lí: cataractes senils, traumàtiques, inflamatòries, ectòpies.
- Cirurgia del cristal·lí: facoemulsificació, extracció extracapsular.
- Cirurgia de cataractes altament complexes.
- Implant de lents intraoculars.
- Recanvi de lents intraoculars.
Unitat multidisciplinar oclusió venosa retiniana
Les oclusions venoses retinianes (OVR) constitueixen la segona malaltia vascular retiniana més freqüent després de la retinopatia diabètica. Aquesta entitat és el resultat de la interrupció del flux sanguini a través de la vena central de la retina o d’una de les seves branques. Les oclusions vasculars retinianes s’associen a major risc de mort per causa vascular cardíaca o cerebral.
Hi ha diversos factors de risc sistèmics associats a les OVR com per exemple: l’edat avançada, la hipertensió arterial, la diabetis mellitus, la hiperlipidèmia, les malalties associades a la hipercoagulabilitat o hiperviscositat. Per tant, un cop s’ha diagnosticat la patologia mitjançant el fons d’ull, és necessari realitzar un estudi sistèmic que orienti sobre l'origen de la patologia.
La gran part dels pacients que es diagnostiquen de l'oclusió venosa tenen un factor de risc cardiovascular o més. La consulta multidisciplinària funcional OVR es va implementar al 8 de maig de 2024 per oferir als pacients afectats per una oclusió venosa retiniana, l’atenció personalitzada que necessiten. Aquesta consulta es fa a les consultes externes d’oftalmologia, per part de la Dra. Susana Ruiz Bilbao, oftalmòloga especialista en retina, qui diagnostica i pauta el tractament oftalmològic pertinent i, el mateix dia, la Dra. María Larrousse, metge internista, s’encarrega de fer una valoració sistèmica per detectar i tractar els factors de risc del pacient.
La principal conseqüència de l'oclusió de la vena de la retina és la disminució de la visió. El tractament oftalmològic consistirà a tractar l'edema macular mitjançant fàrmacs de dispensació intravítria i la detecció i tractament de la isquèmia retiniana.
Unitat de queratocon
La causa més freqüent d’ectàsia cornial és el queratocon. Una malaltia que es caracteritza per un aprimament paracentral i una protrusió de la còrnia que habitualment es presenta de manera bilateral però asimètrica. Aquesta ectàsia es tradueix amb un astigmatisme irregular, miopia progressiva i una pèrdua d’agudesa visual. L’edat de presentació és a l’adolescència, segona i tercera dècada de la vida.
Tenint en compte que estem davant d’una malaltia freqüent en la població jove i amb potencials problemes visuals greus, fa uns anys es va crear la Unitat de Queratocon a l’Hospital Germans Trias i Pujol. Aquesta unitat permet realitzar un abordatge integral i especialitzat d’aquesta malaltia.
La Unitat està dirigida per la Dra. Alexandra Arango i en aquesta participen oftalmòlegs especialistes en còrnia i superfície ocular, optometristes especialitzats i infermeria.
Per poder realitzar una atenció òptima, disposem d’aparells d’imatge especialitzats pel diagnòstic, consulta especialitzada de lents de contacte i es realitzen totes els intervencions quirúrgiques disponibles per a evitar la progressió i/o millorar la visió dels pacients (Crosslinking, Anells intracorneals, transplantaments corneals).
El Servei d'Oftalmologia participa en diversos assajos clínics i estudis multicèntrics nacionals i internacionals i promou la realització d'estudis clínics partint dels resultats procedents de l'aplicació, en el dia a dia, dels tractaments i les tècniques quirúrgiques més innovadores.
Els membres del servei participen activament en grups de treball locals, nacionals i europeus de les seves subespecialitats, i formen part de comissions de treball per a l'elaboració de protocols davant les patologies més comunes.
Assajos clínics
- Assaig Clínic OPT-302-1005: A Phase 3 Multicentre, Double-masked, Randomnised Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Intravitreal OPT-302 in Combination with Aflibercept, Compared with Aflibercept Alone, in Participants with Neovascular Age-related Macular Degeneration (nAMD) (OPTHEA).
- A Double-Masked, Randomized, Placebo-Controlled, Parallel-Group, 12-Week Administration With Two-Week Gradual Dose Taper Phase and 38-Week Follow-Up Phase, Phase 3 Study to Investigate the Safety and Efficacy of Ripasudil (K-321) Eye Drops After Descemetorhexis in Subjects with Fuchs Endothelial Corneal Dystrophy Clinical Study (KOWA).
- A Phase 3, multicenter, randomized, evaluator-blinded clinical trial to assess the safety and efficacy of Clobetasol propionate ophthalmic nanoemulsion, 0.05% compared to Prednisolone acetate, 1% in the treatment of inflammation after cataract surgery in pediatric population 0 to 3 years of age (CLOSE-3).
- Un assaig multicèntric de fase III, amb emmascarament doble, aleatoritzat, controlat amb placebo i de grups paral·lels sobre l'eficàcia del col·liri de citicolina al 2% en la conservació del camp visual en pacients amb glaucoma d'angle obert (OMK1P3 ).
- Estudi de l’afectació glaucomatosa i indicacions quirúrgiques en pacients remesos a Hospitals Universitaris Terciaris de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (GL-TER-B4R).
Publicacions destacades
- Bustamante A, Balboa M, Ezcurra G, Sánchez-Fortún A, Ruiz J, Castellví J, Castillo-Acedo S, Matas È, Bouchikh R, Martínez-Sánchez M, Castaño C, Remollo S, Werner M, Salgado MC, Villodres S, Gea M, Millán M, Pérez de la Ossa N, Ruiz-Bilbao S. Implementation of a retinal stroke-code protocol results in visual recovery in patients receiving reperfusion therapies. Eur Stroke J. 2024 Jan 8:23969873231221366.
- Ruiz-Bilbao S, Videla S, Pascual E, Soler M, Jordi P, Grizolli S, Negredo E, Castellvi-Manent J. Functional and structural neuroretinal disorders in HIV Controllers. Prospective cohort study. HIV Med. 2024 Jul 9.
- Vilaplana F, Ros A, Garcia B, Blanco I, Castellanos E, Edwards NJ, Valldeperas X, Ruiz-Bilbao S, Sabala A. Clinical characteristics, imaging findings, and genetic results of a patient with CEP290-related cone-rod dystrophy. Ophthalmic Genet. 2021 Aug;42(4):474-479.
- Loscos-Arenas J, Parera-Arranz A, Romera-Romera P, Castellvi-Manent J, Sabala-Llopart A, de la Cámara-Hermoso J. Deep Sclerectomy With a New Nonabsorbable Uveoscleral Implant (Esnoper-Clip): 1-Year Outcomes. J Glaucoma. 2015 Aug;24(6):421-5.
- Romera-Romero P, Loscos-Arenas J, Moll-Udina A, Romanic-Bubalo N, Castellvi-Manent J, Valldeperas X. Two-year Results After Deep Sclerectomy With Nonabsorbable Uveoscleral Implant (Esnoper-Clip): Surgical Area Analysis Using Anterior Segment Optical Coherence Tomography. J Glaucoma. 2017 Oct;26(10):929-935.
- Botella-García J, Balboa M, Romera-Romero P, Stijnen T, Sánchez-Fortún A, Mercieca K, Loscos-Arenas J. Efficacy and safety of deep sclerectomy with uveoscleral implant plus collagen matrix implant overcoming the superficial scleral flap in glaucoma surgery. Int J Ophthalmol. 2023 Nov 18;16(11):1806-1813.
- Romanic Bubalo N, Loscos Arenas J, Romera Romero P, Moll Udina A, Grixolli Mazzon S, Díaz Aljaro P. Management of the hyper-filtrating ischaemic bleb: crosslinking with riboflavin and UV radiation versus a conjunctival sliding flap and conjunctival autologous graft. Arch Soc Esp Oftalmol (Engl Ed). 2020 Feb;95(2):64-70. English, Spanish.
- Carbonell M, Castelblanco E, Valldeperas X, Betriu À, Traveset A, Granado-Casas M, Hernández M, Vázquez F, Martín M, Rubinat E, Lecube A, Franch-Nadal J, Fernández E, Puig-Domingo M, Avogaro A, Alonso N, Mauricio D. Diabetic retinopathy is associated with the presence and burden of subclinical carotid atherosclerosis in type 1 diabetes. Cardiovasc Diabetol. 2018 May 4;17(1):66.
- Bravo FJV, Iturralde LB, Sánchez-Carnerero LP, Jarroudi RBE, Valldeperas X. Multimodal Imaging to Detect Silicone Oil Emulsification and Its Related Complications. Ophthalmic Surg Lasers Imaging Retina. 2024 Jun;55(6):358.
- Loscos J, Valldeperas X, Langohr K, Parera À, Romera P, Sabala A, de la Cámara J. Deep sclerectomy with supraciliary hema implant (Esnoper® V-2000): results and complications. Int Ophthalmol. 2015 Oct;35(5):693-9. doi: 10.1007/s10792-015-0037-y. Epub 2015 Jan 30. Erratum in: Int Ophthalmol. 2015 Oct;35(5):701.
Docència pregraduada
El servei participa de manera activa en la docència teòrica i pràctica dels estudiants de 4t de la Facultat de Medicina de la UAB al Campus Germans Trias i Pujol. Compta amb un professor coordinador de l'assignatura i de dos professors associats que imparteixen classes teòriques i seminaris pràctics. També es coordinen pràctiques optatives a alumnes de 6è curs de la UAB i/o estudiants d'altres universitats que puguin estar interessats.
Docència postgraduada
El servei té acreditades places per a la docència de postgrau de metges interns residents (MIR) des de l'any 2006. Des de l'any 2021 hem augmentat el nombre de places MIR i formem dos residents per any. Durant la seva formació de 4 anys, el resident compta amb les figures de les tutores de residents (Dra. Monés i Dra. Pascual) que s'encarreguen de supervisar, avaluar i acompanyar la seva estada formativa d'inici a fi.
-
Informació per a residents
Els residents en formació participen de manera activa en l'activitat assistencial i quirúrgica, a més de fer-ho en les sessions clíniques i formatives específiques, així com en els projectes de recerca clínica i bàsica. Puntualment, el servei també acull residents d'oftalmologia d'altres centres d'Espanya en períodes de formació variable, interessats en les tècniques que es duen a terme.
Des de l'any 2022, formem part del Programa de Formació d'Experts en Retina (PFER), acreditat i promogut per la Societat Espanyola de Retina i Vitri i la Fundació Retina Plus.
►Consulteu la Guia Docent.
Formació continuada
El Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Germans Trias organitza mensualment una sessió monogràfica dirigida als membres del servei, amb un convidat destacat especialista en la matèria i, a la qual assisteixen companys d'altres centres de la comarca.
Els residents organitzen una sessió setmanal en la qual un d'ells exposa un tema sobre la subespecialitat en la qual està girant en aquest període. Són sessions a les quals es pot assistir presencialment o connectar-se mitjançant plataforma en línia.
Contacte: oftalmologia.germanstrias@gencat.cat