Projecte RutiXef

      

Rutixef és un projecte de cuina terapèutica per a pacients de l'Hospital Germans Trias que, per la seva patologia, requereixen seguir una dieta específica. Es tracta d’un model d'educació dietètica amb què, a través de tallers de cuina impartits pel propi hospital, es dota els pacients d’eines que facilitin la implementació en el dia a dia de les recomanacions dietètiques pautades pels diferents professionals que tracten la seva patologia de base.

Objectiu

L’objectiu principal del projecte Rutixef és facilitar l'adquisició i l'adherència de les recomanacions dietètiques pautades en els pacients que són visitats a l’Hospital.

Com funciona?

En la seva aposta pel projecte de cuina terapèutica, l’Hospital Germans Trias va construir una aula-cuina d’alta tecnologia i garantint totes les mesures de seguretat, situada a la planta soterrani, annexa a la cuina hospitalària.

 

Cada malaltia es treballa a través de tres tallers de dues hores aproximadament, als quals assisteixen uns 10 pacients. Aquests tallers es realitzen cada 3 o 4 setmanes i s'estructuren en dues parts:

  • Una primera part teòrica, de la mà d'un dietista-nutricionista, on s'expliquen conceptes, procediments i informacions d'interès sobre la patologia i el tipus d'alimentació que es recomana seguir.
  • Una segona part pràctica, que compta amb el suport de personal extern expert en la matèria, on es treballen diferents receptes i on els participants interactuen entre ells, compartint dubtes i inquiteuds, per tal de generar un debat enriquidor. Al final, també hi ha moment per degustar els plats que s'han cuinat.

 

A més dels tallers presencials, també es lliura als pacients material didàctic per reforçar els conceptes que s'han explicat, així com per facilitar l'elaboració de receptes de cuina al domicili.

 

Tallers impartits

Cada taller posa el focus en donar pautes d'alimentació saludables per a diferents malalties. Fins al moment ja s’han impartit sessions per a:

Actualment, estan en curs els següents tallers: